Hrnková buchta je jedním z nejjednodušších moučníků. Hrnková se jí říká proto, že pro přípravu nepotřebujete váhy ani odměrky, postačí vám obyčejný středně velký hrneček. Na přípravu budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru (+ pro lepší chuť pytlíček vanilkového cukru)
- 1 hrnek mléka
- prášek do pečiva
- půl hrnku oleje
- ovoce, které máte rádi (meruňky, jahody, směs lesních plodů atd..)
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady (kromě ovoce) a mícháme, dokud nám nevznikne řídké těsto. Doporučuji vyšlehat mixérem, buchta je potom nadýchanější.
Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem (nebo vytřeme máslem) a těsto do něj vlijeme. Navrch naklademe ovoce a dáme do předehřáté trouby. Buchta se nepeče dlouho, na 150° asi 20 minut (ale musí se hlídat, vždy záleží na troubě). Že je buchta upečená poznáte tak, že když do ní zapíchnete vidličku či špejli, nezůstane vám na ní těsto.
Pro ozvláštnění můžete do těsta přidat oříšky, hrozinky, kakao, kokos nebo cokoliv, co máte rádi.
Koláč můžete také posypat drobenkou. Na tu budete potřebovat tři ingredience – 3-4 lžíce hrubé nebo polohrubé mouky (hladkou nedoporučuji!), 2-3 lžíce cukru a máslo (ne přímo z ledničky). Smíchejte cukr a mouku a postupně přidávejte máslo. Rukou všechny ingredience promíchávejte, dokud nevzniknou malé žmolky drobící se mezi prsty. Drobenku upečeme společně s koláčem.
Bude recept na česnekovou pomazánku? Fanoušci stránek po ní touží!